Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zelf leren vliegen

Wanneer je overweegt om zelf te leren vliegen kun je terecht bij de vliegschool van FlightLevel op vliegveld Drachten. Je kunt ter kennismaking eerst een proefvliegles volgen met een ervaren instructeur. Maak een vlucht over de Waddeneilanden of vlieg over jouw woonplaats! 

Wanneer je hierna besluit om met een vliegopleiding te starten telt de proefles alvast mee voor je benodigde opleidingsuren. FlightLevel leidt op voor “Private Pilot Licence” (PPL), “Light Aircraft Pilot Licence” (LAPL) en “MicroLight Pilot Licence” (MLA).

Vliegopleiding

Een vliegopleiding tot privévlieger (niet-commercieel) bestaat globaal uit twee onderdelen, een praktijk- en een theorieopleiding. Een vliegopleiding duurt gemiddeld ca. 1 tot 2 jaar.   

Tijdens de praktijkopleiding volg je een syllabus en start je met dubbel besturingsonderricht (DBO) vliegen. Samen met een instructeur leer je o.a. de controle over het vliegtuig te verkrijgen, circuitvliegen, het landen en het opstijgen, noodprocedures en navigeren. Uiteindelijk vlieg je een aantal uren solo en het praktijkgedeelte wordt afgesloten met een examenvlucht 

Vliegbrevet (Flight Crew License)

Voor het behalen van je vliegbrevet (Flight Crew License) moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De minimum leeftijd voor het aanvragen van je brevet is 17 jaar, vanaf 16 jaar mag je solo vliegen.
  • Medische keuring: Voor PPL een klasse 2 certificaat, voor LAPL en RPL-MLA een LAPL certificaat.
  • Vlieguren: het aantal benodigde vlieguren verschilt per persoon. Wel zijn er per brevet verschillende minimale eisen. Voor een PPL minimaal 45 uur, voor een LAPL en een RPL-MLA minimaal 30 uur. In de praktijk is het verschil in het aantal benodigde vlieguren echter klein tussen deze brevetten.
  • Engelse taalvaardigheid:  Je dient in het bezit te zijn van een taalvaardigheidsaantekening (LPE) op tenminste niveau 4.
  • Radio Telefonie (RT): Om gebruik te kunnen maken van de radio in het vliegtuig moet je ook een RT-certificaat behalen.
  • Theorie-opleiding: De theorie-eisen voor PPL, LAPL en RPL-MLA zijn gelijk. Het theoriegedeelte bestaat uit negen vakken onderverdeeld in 7 theorie-examens. De theorieopleiding volg je gelijktijdig met de praktijkopleiding. Je kunt hiervoor klassikale lessen volgen maar ook een zelfstudie is mogelijk. Wel is het verplicht de theorieopleiding bij een erkende vliegschool te volgen die je ook aanmeldt voor de theorie-examens.

Voor een privévlieger zijn er 3 verschillende brevetten te behalen. Om vooraf een goede keuze te maken is het handig om de belangrijkste verschillen te kennen. 

PPL (Private Pilot License)

Het PPL brevet is het meeste uitgebreide vliegbrevet voor privévliegers. Dit brevet is wereldwijd geldig en je kunt het uitbreiden met diverse ratings. Een PPL opleiding kan ook dienen als vooropleiding van een commerciële vliegopleiding.

Er wordt minimaal 45 uur dual en solo gevlogen op een eenmotorig vliegtuig (single engine piston). Op dit brevet kun je, na extra instructie, een aantal bevoegdheden halen zoals een Multi Engine Rating, Night-Rating en Instrument-Rating. Na het behalen van je PPL mag je gelijk met passagiers vliegen.

LAPL (Light Aircraft Pilot License) 

Het LAPL is een lichte variant van het PPL. Dit brevet is alleen geldig binnen Europa en je kunt het later niet uitbreiden met extra ratings. (behalve met een Night Rating) Met een LAPL mag je in eenmotorige SEP vliegtuigen vliegen (max. 2000 kg en 4 personen)

Voor het behalen van een LAPL wordt er minimaal 30 uur dual en solo gevlogen. Na het behalen van je LAPL brevet moet je nog 10 uur solo vliegen om met passagiers te mogen vliegen. 

Belangrijk voor RPL-MLA houders: Als je reeds in het bezit bent van een RPL-MLA brevet kun je 50% van je 50 uren als uren PIC in mindering brengen – met een maximum van 15 uur – op de benodigde 30 uur. Hiervan dient minimaal 9 uur uit dubbel besturingsonderricht te bestaan en minimaal 6 uur solo.

RPL-MLA (Recreational Pilot Licence Microlight Aircraft)

Het RPL-MLA brevet is een nationaal erkend brevet waarmee je met een Nederlands geregistreerd ultralight vliegtuig binnen Nederland mag vliegen. In de praktijk kun je hiermee ook wel buiten Nederland vliegen in omringende landen in Europa omdat de meeste landen wel een gelijkstelling kennen. Een ultralight vliegtuig heeft (meestal) een lager maximaal startgewicht dan een GA-toestel en is beperkt tot 2 personen inclusief piloot. 

Voor het behalen van een RPL-MLA wordt er in totaal minimaal 30 uur dual en solo gevlogen. Net als bij het LAPL brevet moet je na afgifte eerst 10 uren solo vliegen voordat je passagiers mag meenemen.

Welk vliegbrevet is voor mij het meest geschikt?

Houd er rekening mee dat het verschil in benodigde uren voor een PPL of een LAPL brevet in de praktijk ongeveer gelijk is. Het RPL-MLA brevet is een meer betaalbare keuze voor wie alleen geïnteresseerd is in recreatief vliegen. Je kunt een PPL of LAPL brevet overigens vrij eenvoudig uitbreiden met een RPL-MLA brevet. Hiervoor volg je een korte praktijktraining op een MLA vliegtuig van ca. 6 vlieguren gevolgd door een een praktijkexamen. Omgekeerd van een RPL-MLA naar een PPL of LAPL brevet upgraden is lastiger. 

Uren maken na het behalen van je vliegbrevet

Om je brevet na afgifte geldig te houden of te verlengen zijn er enkele voorwaarden met betrekking tot recente vliegervaring. Dit verschilt per brevet:

PPL

Na het behalen van je PPL is het brevet levenslang geldig. De class-rating SEP is echter 2 jaar geldig. Deze verleng je door in de laatste 12 maanden minimaal 12 uren (minimaal 6 als eerste bestuurder) te vliegen waarvan 1 uur training met een instructeur. Daarnaast maak je minimaal 12 start- en landingen. Ook is het mogelijk je PPL brevet te verlengen d.m.v. een profcheck.

LAPL

Een LAPL brevet blijft altijd geldig en hoeft niet verlengd te worden. Voorwaarde is echter wel dat de brevethouder in de voorgaande 24 maanden voor een vlucht de volgende recente vliegervaring heeft:

  • Minimaal 12 uren als gezagvoerder inclusief 12 start en landingen, én
  • Een trainingsvlucht van minimaal 1 uur met instructeur.

RPL-MLA

Het RPL-MLA is 2 jaar geldig. Om het brevet te verlengen moet je in de laatste 12 maanden voor het verlopen van je brevet minimaal 12 uren vliegen inclusief een trainingsvlucht van 1 uur met een instructeur. 

Vliegen met passagiers:

Met zowel een PPL, LAPL en een RPL-MLA brevet op zak is het mogelijk om met passagiers te vliegen. Met een PPL is dit in principe afhankelijk van het type toestel waarin je vliegt. Met een LAPL brevet mag je maximaal 3 passagiers meenemen. Met een RPL-MLA mag je maximaal 1 passagier meenemen. 

 Voor ieder brevet geldt dat de piloot, om te vliegen met passagiers, binnen de afgelopen 90 dagen minimaal drie start en landingen als gezagvoerder heeft gemaakt in het type vliegtuig waarin de vlucht met passagiers wordt gemaakt.  

Vliegschool FlightLevel

De FlightLevel vliegschool werkt uitsluitend met professionele instructeurs die hun sporen in de luchtvaart ruimschoots hebben verdiend en lesgeven volgens een syllabus met een vaste lesopbouw.

Naast de praktijk vlieglessen verzorgt FlightLevel ook het theoretische gedeelte in hun eigen ‘Ground-School’ op vliegveld Drachten.

Informatie over de vliegles en huur toestellen:

Homme Jonkman (PPL-LAPL) homme@flightlevel.eu / 0646104373

Harm Zwanenburg (MLA) h.zwanenburg2@gmail.com /0637424799

Overige informatie kun je vinden op: www.flightlevel.eu

 Bezoekadres:

Vliegveld Drachten, De Knobben 100A, Drachten